Mobilanpassad mall till Joomla 2.5

2012-04-20

Joomlaproffs hjälper Sveriges största community
kring Tizen med en mobilanpassad joomlamall.

Med en mobilanpassad Joomla 2.5 mall kan nu användarna på Tizen.se surfa enkelt och tydligt i deras smartphone. Eftersom Tizen är ett operativsystem för just smartphones kändes det som en mycket viktigt funktion på denna webbplats då stor del av besökarna
använder just smartphones.

Mobilanpassad Joomla

Alla nyheter och artiklar men även hela Kunena forum är nu smidigt att använda i en mobil. En något nerkortad meny för att inte göra det oanvändarvänligt har skapats. För att få en så lik Iphone-känsla som möjligt har Jquery Mobile 1.1 biblioteket används för gränssnittet.

Se resultatet i din smartphone på www.tizen.se.

Behöver ni också hjälp med en mobilanpassad mall till er Joomla webbsida?

Hör av er till oss så hjälper vi er!

 


Vi har gjort ny hemsida med specialanpassat
bildspel till Lolles herrkläder.

ref lolles

Idag är det premiär för en ny hemsida som Joomlaproffs gjort till en lokal aktör inom modebranchen. Lolles säljer exklusivare herrkläder och har sin fysiska butik i Varberg. Genom en specialutvecklad slideshow fick Lolles ett digitalt skyltfönster för att visa upp sina fina märken.

Vi är glada att kunna lägga denna Joomla 2.5 sajt bland våra referenser och hoppas på ett fortsatt bra samarbete. Se den färdiga sajten på www.lolles.se

Vi på Joomlaproffs gör alltid all design utan att använda färdiga mallar och kan därför garantera en unik sida som alltid passar kunden.  Är ni också sugna på en specialdesignad hemsida så kontakta oss här!

 

Joomlaproffs har migrerat Joomla 1.6 till 2.5 åt företag i Stampengruppen.

Adbid Stampen Gruppen logo

Adbid är ett företag i Stampengruppen som budar ut osålda annonsplatser på flera populära sajter. Genom ett brett nätverk med morgontidningar över hela Sverige erbjuder de kostnadseffektiva platser för banners på tidningarnas hemsidor. Joomlaproffs migrerade Adbids egen sida från Joomla 1.6 till den nya LTS-versionen 2.5. Väl i 2.5 uppdateras numera Joomla genom ett klick, vilket gör att det är extremt enkelt att alltid vara uppdaterad till senaste versionen.

Besök Adbids nya Joomla 2.5.4 webbsida här: www.adbid.se

Har ni en äldre version av Joomla och vill uppgradera? Läs mer här...

joomla logo

Joomla 2.5 är verkligen ett stort positivt steg för Joomla och dess gemenskap men det har också skapat en del förtvivlan bland gamla Joomla 1.5 sidor i Sverige. ”Ska jag uppgradera nu eller vänta till senare?” har blivit en vanlig fråga bland företag med en joomla hemsida.
Här försöker jag förklara lite mer i detalj hur ni kan ta ett beslut i frågan.

 

Det negativa med att inte uppgradera:

Säkerheten – Chansen att bli ”hackad”

Detta är helt klart den största och viktigaste punkten. I september 2012 slutar Joomla 1.5 att få säkerhetsuppdateringar vilket lämnar er webbsida lite osäker för framtida säkerhetsproblem. Dock om man hoppar på Joomla 2.5 kommer man att ha säkerhetsuppdateringar i nästan 2 år framöver.

Utvecklingen stannar upp

Eftersom utvecklare av komponenter, moduler och tillägg börjar fokusera på att använda alla fördelar som Joomla 2.5 ger slutar de att uppdatera och förbättra sin gamla 1.5 kod. Detta gör att de funktioner ni har på er 1.5 hemsida idag stannar upp och slutas att förbättras. Det ända alternativet är att skriva anpassad kod för att special bygga de funktioner ni behöver vilket blir mycket kostsamt.

Servrarna/webbläsarnas uppgraderas

Webbhotell och andra webbhostingföretag uppgraderar deras mjukvara till senaste MySQL och PHP vilket gör att det kan uppstå problem i äldre versionen av Joomla. Även webbläsare på stationära, smartphones och surfplattor uppdateras och fasar ut gamla sätt att rendera och visa webbsidor. Just i smartphones börjar detta bli mycket tydligt.

Att investera i en gammal Joomla är dumt

Om ni börjar att göra investeringar i specialfunktioner och design/mallar på er 1.5 är det inte säkert att det är smidigt att flytta över detta till 2.5. Det är bättre att göra migrationen till Joomla 2.5 först och sen investera i den plattformen.

 

Det positiva med att uppgradera till Joomla 2.5

Bättre Sökordoptimering / SEO

Joomla har utvecklats mycket med sökordoptimeringen det senaste. Den senaste Joomla gör allt helt rätt för bra google placering i sitt grundsystem och det har blivit enklare att administrera detta för er.

Enklare och effektivare administration

Massor av nya funktioner för att effektiv hantera ert innehåll i er Joomla sida har tillkommit. Bland annat så är det mycket enklare att göra flera val samtidigt med kopiering, flyttning mm. Joomla 2.5 sparar er väldigt mycket tid genom att ha mer intuitiva lösningar för en webbmaster.

Enkla ”ett klick” uppgraderingar

Den senaste Joomla 2.5 har ett otroligt lättanvänt systemt för att bli notifierad och sedan utföra uppdateringar av Joomla kärnan och alla installerade komponenter, moduler och tillägg (plugins).

Tillgång till de senaste komponenterna och tilläggen

Bara det att kunna va med i spetsutvecklingen och få tillgång till förbättringarna som görs i Joomlas kärna och alla tredje parts utvecklade komponenter är ett starkt argument till att uppgradera. Vi ser redan hur gamla Joomla 1.5 sidor börjar bli "dammiga".

 

 

Måste man uppgradera nu med en gång då?

Nej, än så länge är det ingen panik. Joomla 1.5 kommer som sagt tidigare i artikeln att få säkerhetsuppdateringar fram till september i år. Vilket ger er gott om tid att planera för er uppgradering.

Hör av er för en kostnadsfri utvärdering vad er sida skulle kosta att uppgradera. Kontakta oss

Läs mer om uppgraderingar

 

Vi har hjälpt DonsöData med en anpassad sida på facebook som styrs via Joomla!

donsofbMed en snygg och funktionell facebooksida når man enkelt sina kunder. Det är också ett bra ställe att bygga sitt varumärke utanför formella kanaler. Vi har hjälp DonsöData med sin nya Facebooksida. Förutom en snygg timeline tar vi steget längre och har bvyggt ut deras facebook med specialanpassade sidor. Dessa sidor är perfekta för att promota kampanjer eller visa upp en del av företagets egna hemsida.
 
Det bästa av allt är att det innehållet styrs helt och hållet från ens adminsidor i Joomla vilket gör att man dessa sidor uppdateras när hemsidan uppdateras.
 

Hör av er till oss om du också vill ha en specialanpassad sida på facebook

Angie Radtke svarar på tio myter kring Joomla!

joomla logo

1. Joomla! Är endast för interna/privata webbplatser:

Om uttalandet var "Joomla! är också för privata webbplatser ", så skulle jag instämma helhjärtat. I Joomlas grundläggande utförande är det mycket enkelt att administera och använda. Även med lite förkunskaper kan du snabbt få mycket professionellt resultat.  Stora webbplatser kan enkelt implementeras med Joomla, förutsatt att webbdesignern/utvecklaren i fråga har den nödvändiga kunskapen.

Du kan hitta gott om exempel på Internet där Joomla använts till mycket små till enorma webbplatser.

 

2. Joomlas arkitektur är föråldrad:

Joomla! har alltid varit mer än ett rent  CMS (content management system). Djupt i dess kärna finns en rad användbara funktioner som gör det enkelt för programmerare att skapa webbapplikationer. Med lanseringen av 1,7 i juli 2011, beslöts att separera de två utvecklingsvägarna för ramverket så att vi nu faktiskt har två delar i projektet: En A.) Joomla Plattform, B.) Joomla CMS.

Joomla! Plattformen kan användas i mycket olika områden, allt från en enkel webbapplikation till komplexa applikationer. Dessa kan vara e-handelsystem, utveckling av affärssystem eller till och med kartläggning av specifika affärsprocesser. En ny funktion är enklare integration av applikationer på kommandoraden. Joomla! CMS å andra sidan är ansvarig för allt som kräver bra CMS. Hela systemet bygger på objektorienterad PHP-kod. Separationen av logik och desgin uppnås genom MVC (model / view / controller) -principen, som ger oss särskild friheten när det gäller utformningen av HTML-utdatan. Jag vet faktiskt inte hur en sådan arkitektur kan anses föråldrad.

 

3. Joomla är osäkert och lätt att hacka:

Detta rykte har flytit runt under en lång tid. Joomla! är mycket enkelt att installera och har relativt få krav på dess server och den person som skall utföra installationen. Amatörer installerar ofta Joomla på de många billiga webbhotell där ute, ofta med svaga lösenord, föråldrade tillägg och andra exempel på administrativ vårdslöshet. Om användaren sedan fastnar, skyller han ofta på Joomla! och inte de säkerhetsproblem som webbhotellet har eller användarens egen vårdslöshet.

Det är viktigt att skilja mellan Joomla! Core och en Joomla! installation med ytterligare installerade tillägg. I många fall är det tilläggen som öppnar dörrarna. Joomla! är en av de mest använda CMS i världen och därför är det verkligen ett mer sannolikt mål för hackare än mindre utbredda CMS-system. Om du vill läsa mer om Joomla säkerhet, bör du besöka Joomlas säkerhetsdokumentation och ta reda på mer. http://docs.joomla.org/Category:Security_Checklist.

 

4. Joomla! webbplatser är markerade som malware och är därför ofta otillgängliga:

Jag har arbetat med Joomla! under många år, men det har aldrig hänt mig ännu. Detta beror förmodligen på det faktum att jag är mycket noga och granskar de tillägg jag installerar. En dålig plugin kan öppna och riskera en hel joomlabaserad webbplats.

 

5. Joomla modulerna bygger ofta på tabeller i sin layout:

Detta stämmer inte sedan flera Joomla versioner tillbaka. Men det finns fortfarande några moduler från tredjeparts leverantörer som använder tabeller. I avsnittet om arkitektur har jag redan nämnt MVC principen och dess betydelse för HTML-utdata. Om en modul har otillräckligt HTML-utgång kan detta enkelt ändras med hjälp av "overrides" i mallen. Detta innebär inte mycket ansträngning, speciellt för moduler, när mängden av HTML-kod som matas ut är så begränsad.

 

6. Joomla är för stort, för kraftfullt och för segt för de flesta webbsidor:

Enligt en fördom är Joomla! bara för små webbplatser, enligt en annan, är det för stort - hur ska ni ha det? Frågan om vilket CMS som är bäst kan inte besvaras, det beror bara på vad du vill använda det till. Det finns några bra Open Source Content Management system med olika inriktningar. Vilket som är det bästa att använda för ett visst projekt måste avgöras noggrant - men många webbdesigners fixar inte att utvärdera detta. För en webbplats med endast fem undersidor är Joomla! säkert överdimensionerat.


7. Joomlas texteditor är endast för experter och webbproffs:

Den viktigaste uppgiften för ett CMS-verktyg är att hantera innehåll i strukturerad form och hur det visas. WYSIWYG-redigeraren ansvarar för formateringen. Joomla! utgör grunden för den tekniska integrationen av många olika redigerare, som integreras i systemet som plugins. Som standard kommer Joomla! med Tiny MCE eller codemirror, men det finns många andra redigerare som kan laddas ner som ett paket, redo att installeras. För min del föredrar jag JCE som kan konfigureras med fin precision. Du kan bilda användargrupper och tillåta eller förbjuda dem att göra de mest skiftande saker. Inte alla användare av systemet måste använda samma editor, och detta gäller alla WYSIWYG-redigerare. Du kan installera flera redigerare och hänföra dem till enskilda användare. På så sätt blir alla nöjda.

 

8. Joomla utvecklas inte tillräckligt snabbt:

Under de senaste månaderna har utgivningscykeln varit ett hett debatterat ämne i Joomla-gemenskapen. Det kommer nu komma en ny större version var sjätte månad. Joomla! 2,5 släpptes som planerat i januari i år. Men kom ihåg att vissa saker tar sin tid att verkligen fungera korrekt. Om saker och ting inte går tillräckligt snabbt för dig, är du välkommen att vara med och delta i utvecklingen själv.

 

9. Joomla är inte tillräckligt flexibelt:

Detta är en fördom som är mycket vag och att jag kan bara spekulera om den. En Joomla! artikel beshur den visas. Men ibland önskar användare ytterligare fält vars innehåll kan lagras och är sökbar i databasen. Denna funktion är tyvärr ännu inte tillgängliga i Joomla! Core. Så du måste ta till ContentConstructionsKits, såsom K2, Flexicontent eller Seblod. Vi får se om något börjar hända inom en snar framtid i detta avseende i Joomla! Core, och om vi kanske inte längre behöver de extra tilläggen för ett CCK i framtiden.

 

10. Joomlas förvaltning av användarrättigheter är alltför komplicerat och lämpar sig inte för smidiga arbetsflöden:

Från version 1.6 och framåt har Joomla! erbjudit ett mycket välgjort och justerbart system för användarrättighter. Särskilt för mycket stora webbplatser med många redaktörer kan mycket komplexa situationer dyka upp. Här kan du som administratör noga överväga vem som får göra vad och vem som tilldelas vilken grupp. Joomla! erbjuder många alternativ för detta. För att använda dem måste du bekanta dig med Joomla! ACL-system. Detta kan ta lite tid, men när du har förstått det fungerar det i allmänhet mycket bra. Om du vill ha en mer grafisk översikt över detta, ta en titt på förlängningen ACLManager.

Källa

 

 

Ladda ner JoomlaNedladdningar av Joomla har ökat markant den senaste tiden. Sen joomla 1.7 släpptes i july 2011 har utvecklingen varit explosionsartad och nu ligger nedladningssnittet på ungefär 1 miljon nedladdningar per månad. Förklaringar till den snabba utvecklingen är bättre funktioner i Joomlas kärna som enklare (ett klick bara)uppgradering och smartare flerspråksstöd. Ytterligare faktorer är att även tillgången på bra tillägskomponenter ökat markant det senaste året.

 
Idag drivs 2,7% av alla webbsidor på joomla. Joomlas styrka är att systemet är så flexibelt att Joomla driver allt från små privata bloggar till stora organisations- och företagssidor. Exempel på större organisationer som använder joomla är Citibank, eBay, General Electric, Harvard University, Ikea, McDonalds och Sony. Läs mer på joomla.org.
 

En kort nyhet om version 2.5.4 som släpptes idag!

Idag kom en ny version av joomla med inte mindre än 157 fixar från buggspåraren. Där var även 3st helt nya funktioner till joomla. Vi har uppgraderat alla våra kunder med vårt supportavtal. Vi rekommenderar er att göra denna uppgradering också. Hör av er om ni är intresserad av vårt Joomla supportavtal!

Läs mer om uppgraderingen

 

 

Vi är glada att kunna presentera en ny referens och en systersajt till Joomlaproffs.se

ref videoproffs

Videoproffs.se kan erbjuda videoanimeringar, vinjetter, företagspresentationer och kortare film som reklamfilm eller musikvideo. Att presentera information genom rörliga bilder har länge varit ett effektivt sätt att snabbt få ut ett budskap. Presentera ditt företag eller din produkt genom en kort film på hemsidan eller lägg upp den på videosajter som Vimeo och YouTube.

Vi är glada att kunna lägga denna Joomla 2.5 sajt bland våra referenser och hoppas att ni tar kontakt med dem om ni söker någon form av rörlig bild! Kontakta Videoproffs.se

Är ni istället imponerade av deras webbsida och söker något liknande? Kontakta oss här!

 

 

Nordens största badrumsutställare gav Joomlaproffs uppdraget att ta fram ny webbplats.

ref frejjonsson

Frej Jonsson är en stor aktör inom badrum och VVS för privatpersoner och grossister. Deras utställningslokal i Göteborg är Nordens största för badrum. De valde att ge Joomlaproffs.se uppdraget att färdigställa en ny webbsida med modern design. Vi på Joomlaproffs.se antog utmaningen och både vi och Frej Jonsson är idag nöjda då vi på rekordtid kan lansera sidan.

Se resultatet på www.frejjonsson.se och kontakta gärna oss ifall även du funderar på ny webbplats. Ifall du funderar på nytt badrum kan vi passa på att tipsa om Frej Jonssons jippodagar som pågår fram till och med 1 april.

Kontakta Joomlaproffs.se här

 

Joomlaproffs.se har precis gjort klart
Steelwrist ABs nya nyhetsbrevmall.

steelwrist mailchimp2

Steelwrist är smarta och gör som många andra och använder Mailchimp.com som sin grund för sin epostbaserade marknadsföring. Steelwrist AB omsatte 71 miljoner 2010 och tillverkar snabbfästen och tiltrotatorer till bl a grävmaskiner. Läs mer om dom på www.steelwrist.se

Hör av er om ni också är intresserade av Mailchimp eller kanske redan använder Mailchimp men behöver en ny mall som passar er grafiska profil!

Kontakta Joomlaproffs.se här

 

Enligt Wall Street Journal kommer google inom de närmaste månaderna att göra stora förändringar i hur deras sökresultat genereras. Detta kommmer bli en av de största förändringarna i Googles sökmotor någonsin. Det som är nytt ska vara något som kallas "Sematic Search" och går ut på att sökmotorn förstår själva meningen med sökorden och ska även kunna skilja på dubbeltydiga ord.
 
Detta kommer såklart innebära en hel del för sökordsoptimering och hur olika sidor rankas av google. Läs hela artikeln från Wall Street Journal här.

 

 

 

seo google

 Joomlaproffs gillar Mailchimp.

 

chimpVi på Joomlaproffs vill gärna tipsa om Mailchimps nyhetsbrev. Mailchimp är en global nyhetsbrevtjänst där man betalar efter antalet prenumeranter och antalet skickade brev. Små företag kan även klara sig på gratisversionen som täcker 12 000 brev i månaden och upp till 2000 prenumeranter.
 
En extra anledning till att vi gillar Mailchimp är att det går att integrera med Joomla så man styr allt från sina administratörssidor. Vi designar också mallar till Mailchimp som gör att nyhetsbreven också kan matcha hemsidans layout. Läs mer om Mailchimp eller kontakta oss om du vill veta mer om mallar till nyhetsbrev.

 Joomlaproffs lanserar DonsöDatas nya webbsida

ref donsodata

Idag lanseras DonsöDatas nya hemsida som vi byggt i Joomla 2.5. DonsöData arbetar med maritima IT-lösningar och har tagit hjälp av oss att både designa och utveckla sin nya hemsida. Då de arbetar mot både svenska och internationell kunder finns sidan i såväl svensk som engelsk version. Vi har även installerat ett ärendehanteringssystem för bättre support.

DonsöData tog även hjälp av vår copywriter för texten till sidan. Se den färdiga sidan här.

Ja, det låter som ett skämt men det finns faktiskt en koppling mellan WHO (World Health Organization) och dess möjliga antites McDonalds. Båda använder faktiskt Joomla för att bygga några av sina webbplatser. Detta är två exempel på stora företag och organisationer som förlitar sig på Joomla för att bygga webbplatser. Om du har en global hamburgerkedja eller en världshälsoorganisation är du välkommen att kontakta oss. Om du inte har det men ändå är intresserad av joomla så hör gärna av dig med. 

joomla logoJoomla har nyligen fått nytt stöd för databaser som Microsoft SQL och PostGreSQL samt Oracle. Detta gör Joomla mer skalbart för stora företag. Ryan Ozimek på Joomla säger att detta var ett steg som gjordes då det blir allt större företag som börjar använda Joomla till Intranät och stora webbplattformar. Tidigare var det endast MySQL databaser som hade stöd.meego

MeeGoSweden är ett community med över 1300 medlemmar som har funnits sedan 2009. När MeeGoSweden skapades var det Joomla 1.5 som var den senaste versionen. Skaparna av MeeGoSweden insåg att det var dagas att uppgradera till den nya LTS versionen Joomla 2.5. Vi gjorde alla förberedelser och migrerade deras forum med över 25tusen poster. 

Allt gick som på räls!

Hör av er om ni vill ha hjälp att uppgradera er sida!

 

 

 

Här kan ni se vår nya korta presentation för Joomlaproff.se


Hör av er om ni har frågor!

Joomlablogger.com har postat en intressant artikel om varför du bör uppgrader din Joomla 1.5 sida.

Det finns många direkta och andra mer långsiktiga anledningar. Säkerheten och PHP/MySQL stödet är något som oroar då Joomla 1.5 snart slutar få uppdateringar.

Läs artikeln här

 

En säkerhetsuppdatering till Joomla 2.5 har kommit

Tätt inpå lansering kom den första uppdateringen som har tagit tag i en några mindre fel som upptäckts efter släppet. 2 st. säkerhetsfixar är med och 30 st. från bugg-trackern. Läs mer...

Joomla.org har lagt upp en artikel med några av de nyheter som är med i Joomla 2.5.

Till att börja med så är hela kärnmotorn/plattformen helt ny och har nu versionsnummer 11.3. Nyheter i plattformen är att det nu är enklare för utvecklare att göra funktioner som redigerar bildfiler och det är enklare att generera tabellkod. Nya plattformen har också den nya MooTools 1.4 integrerad.

Mer nyheter är en ny smart sökfunktion som dynamiskt hjälper användaren med förslag på söktermer under tiden de skrivs. Detta har vi sett ganska länge på Google och det är skönt att det nu även blivit en naturlig del av Joomla.

Spam och fejkkonton är nu historia då Joomlakärnan har stöd för reCaptcha direkt vid installation. Förut fick man förlita sig på tredjepartsfunktioner för detta.

I stort sätt all administration har blivit förenklad med flerval för operationer som kopiera och flytta.

Ja, detta är bara en liten skrapning på ytan av vad som är nytt. Läs denna artikel för mer info...

Joomla 2.5

Idag den 24 januari 2012 släpps den nya och efterlängtade versionen av Joomla!

Många spännande nyheter utlovas och vi är riktigt sugna på att börja testa. Joomla 2.5 är en såkallad LTS version (Lång-Tids-Support) som betyder att det kommer fixar och uppdateringar i 2 år till vilket gör att det är en mycket säker och bra satsning för er nya webbplats.

Har ni en äldre version av Joomla och vill uppgradera? Läs mer här...

Joomlaproffs.se is not affiliated with or endorsed by the Joomla Project or Open Source Matters. The Joomla name and logo are used under a limited license granted by Open Source Matters the trademark holder in the United States and other countries.

© Copyright 2011 - 2020 - W&N Media AB